HOMMIKUSÖÖK NIKOLAYS, PAREM KUI TIFFANYS
Mul on nii hea meel, et blogijate advendikalendris leidus ka selline luuk, mis käskis oma lugejatele midagi kinkida. Mina kingin ka. Ja mitte lihtsalt midagi, vaid pealinna parimaid pirukaid. Jeee!! Loe lõpuni, siis saad teada, kuidas saab ja miks see üleüldse nii ütlemata hea on.
Nikolayst ma kuulsin tegelt üsna kohe, kui nad Tallinnas oma filiaali avasid ja olin hetkega müüdud. No mul on ju see limited-edition-asi küljes. Ütle siia veel juurde, et pirukad on salajase pereretsepti järgi tehtud ja korras värk. I´m in!
Siin sulle 10 põhjust, miks Nikolays niiväga tore on:
1. Vene köök. Vene köök juba iseenesest ei feili kunagi, seda võib sajaga usaldada.
2. Pirukate show-room, kus valikus üle 30 erineva täidisega pirukaid – soolaseid, magusaid, vürtsikaid ja särtsakaid ja kõikvõimalikke muidsuguseid. Vali ainult oma välja ja näita näpuga, millist soovid.
3. Kõik on eriti värske – selleks tulevad esimesed taignategijad kohale juba kell 3 öösel. Kell 5 hommikul võtab asja üle järgmine vahetus pirukategijaid. Ahjust tulnud värsked ja hulluksajavalt hästi lõhnavad pirukad ootavad sööjaid alates kl 9st hommikul (pühapäeval alates kl 10st) ja jooksvalt käib küpsetamine päev läbi, kuni õhtul kl 10ni välja.
4. Pirukate kvaliteedi tagamiseks täidetakse iga piruka kohta pikk nimekiri erinevatest parameetritest – küpsusaste, värvus, konsistents, täidis ja sada muud näitajat, mis mul kõik meeldegi ei jäänud.
5. Pirukate põhilised liigid ja maitsed on kõigis Nikolay filiaalides ühised (lisaks Tallinnale on Nikolay olemas ka Moskvas, Kiievis ja Viinis (jap, see mis on Austrias)). Aga Tallinna Nikolay leiutab vahepeal lisaks juurde ka ainult meie oma kohalike või tuttavamaitseliste hooajaliste toorainete lisanditega pirukaid. Nii oli suvel menukas põldmarjatäidisega pirukas, praegu aga menüüs samuti Tallinnas väljamõeldud jõulupirukas hurmaa, kohupiima ja piparkookidega ja sellest sai hetkega meie absoluutne lemmik. Oled sa üldse kuulnud, et hurmaad kuidagimoodi muudmoodi süüakse, kui lihtsalt otsast hammustama hakates? Mina igastahes polnud, aga see pirukas on jumalik, süüa võiks seda hommikust õhtuni ja kogu aeg ja aastaringselt, päriselt ka.
6. Pirukate juurde saad joogiks valida mitut sorti isetehtud morssi või limonaadi. Oi, need olid nämmad. Või särtsaka astelpajujoogi, mis hetkega viimase une ja uimasuse silmist pühib ja kümne aasta võrra elujõudu juurde annab. Päriselt ka. Proovitud. Töötab. Või jõuluaega ülihästi sobiva valge veini glögi.
7. Peale pirukate saad kehakinnituseks valida ka teisi vene köögi parimaid palasid või iga päev erinevat päevapraadi. Pelmeenikud-vareenikud ja muu möll. Jehhuuu!!
8. Pirukaid saad ette tellida ja need koduteel mugavalt kaasa haarata. Kui ei viitsi kaasa haarata, siis saad need lasta endale kulleriga koju kätte tuua. Üle 4 piruka on kohaletoomine tasuta kah veel. Ja kui peaks juhtuma mingi imelik asi ja sa pirukaid korraga ära süüa ei suuda (mida ma küll väga ei usu, et nii kunagi juhtuda võiks), siis saab piruka eduliselt paigutada sügavkülma hilisemaks tarbimiseks.
9. Nikolays on üle ajude armsad teenindajad. Sa oled nagu… maitea… kallis ja kauge long lost relative kohe kui sa sealt uksest sisse lähed. Nii toredasti tervitatakse ja võetakse sind seal vastu, et süda läheb soojaks ja kuidagi eriliselt rõõmus meel tuleb. Ma käin ausalt üsna palju igal pool ringi, aga no nii südamlikku ja siirast teenindust väga ei mäleta.
10. Igas Nikolays pesitseb üks kass ja kõik nad on omavahel õed ja vennad. Tallinna oma on täiega võimas ja vinge välimusega loom, kes hoolimata oma machovälimusest on tegelikult madam. Ehk siis naissoost. Temaga võib suhelda, aga palun kutsu teda tema täisnimega. Sest muidu võid seista kasvõi kikivarvul või pea peal – tema tähelepanu sa suuremat ei pälvi. Tema täisnimi on Jelizaveta Nikolajevna.
Põhjuseid Nikolay headuse põhjendamiseks võib muidugi leida 10 x 10 korda veel, aga… no need pirukad… ma võiks ju siin kirjutada, et niiiii värsked ja niiiiii mahlased ja niiiiii maitserikkad ja niiiiii mis kõik veel, aga ma ütlen lihtsalt: MINE PEKKI, KUI HEAD NEED PIRUKAD ON!!! Seda me muideks ütlesime ka Nikolay´katele, otse südamest ja hoolimata sellest, et suu parasjagu pirukat täis oli ja mälumine pooleli. Ja muideks – Nikolay pirukaid tuleb süüa otse kätega, ei mingit noa ja kahvliga peenutsemist. Nii olla need veel maitsvamad.
Ja nüüd tuleb parim osa. Ma jagan Nikolay pirukaid teile ka!!! Täitsa niisama!!! Ja kaks tükki kohe, sest ühest jääb kohe kindlasti väheks!!! Hurrrraaa!!!
Selleks tee mida? Kirjuta selle blogipostitusega Facebooki postituse alla, millise täidisega oli meie lemmikpirukas Nikolays (siit ülevaltpoolt jutust leiad selle koha üles) ning täägi sõber või mitu, kellega koos sa Nikolay übermaitsvad pirukad koos pintslisse pistaks. Loosimine tuleb reedel, 22-l ja siis kohe räägime võitjaga (ehk siis sinuga, eksju) ka sellest, kuidas pirukad täpselt jõuluajaks sinu pühadelauale saada. Sest just sinna verivorstide ja hapukapsa kõrvale on need üks eriti oivaline lisand.
Teistele – kohtume Nikolays! Sest sinna kavatsen ma edaspidi ikka väga palju tihedamini sisse astuda. Astu sina ka! Või telli endale Nikolay pirukaid koju. Sest nii üks kui teine on üks ütlemata mõistlik ja nauditav tegevus.